Fem tips för att komma igång

Jag har själv suttit med en ny anteckningsbok med pennan i hand och stirrat på det tomma pappret framför mig. Jag vågade inte sätta pennan mot pappret. Tänk om det blev fel? Tänk om jag inte vet hur man gör så kanske är det lika bra att jag inte börjar alls för då har jag inte misslyckats? Och, jag kan ju inte ens skriva fint.

Det jag gjorde var att börja på sida nummer två. Hur löjligt som helst men det gjorde skillnad. Det gäller att hitta sitt sätt för att komma förbi sina hjärnspöken.

I det här inlägget vill jag ge er en start. Jag kommer kort skriva ner de fem saker jag tycker är viktiga att tänka på. I meny hittar du en flik med Kom igång. Där kan du också kika om du vill. Jag kommer inte prata om vilken anteckningsbok som är bäst att använda eller vilken penna som är den bästa i världen för vet du, det är oviktigt. Bullet Journaling är ett planeringssystem i första hand och jag tycker du ska börja med att behandla det så. När du känner dig varm i kläderna och börjar känna att din planering fungerar då kan du börjat lägga till annat. Om du vill.

Så här kommer mina tips och jag vill understryka MINA. Detta är vad jag tycker och någon annan kanske tycker något annat.

1. Börja hos Ryder Carroll och bulletjournal.com

Där får du klarhet i grunden till Bullet Journaling. Du lär dig systemet. Det finns en grundtanke med att planera på det här sättet och använder du den så kommer du märka stor skillnad på ditt genomförande av det du skriver i din planering på kort tid.

Läs vad han har skrivit och titta på hans filmer. När du har gjort det kommer du inte känna dig lika förvirrad över systemet men jag kan nästan garantera att du fortfarande kommer känna att du inte har så stor koll på vad du ska göra. Det är okej. Det är vanligt.

Det finns hur mycket annan inspiration som helst på nätet. I USA har de kommit en bra bit i Bullet Journalvärlden så det finns många bloggar att läsa och på Pinterest och Instagram blir du överöst av inspiration om du skriver in Bullet Journal. Men kom ihåg att det är överväldigande och alla verkar vara proffs. Och det är en STOR tidstjuv så ta det lite lugnt.

2. Ditt VARFÖR?

I och med att Bullet Journalsystemet är uppbyggt så att du använder det på det sätt som passar dig bäst så är det bra att från börja ha i alla fall en liten idé om vad du tänker. Hur vill du använda din BuJo?

Vad vill du åstadkomma med att ha en BuJo? Alltså ditt VARFÖR?
Ska den vara för alla delar av livet?
Ska den andändas för att göra listor?
Vill du logga din dag och beteenden i den?
Ska du lägga mycket tid eller lite tid på den?
Är det viktigt med vackra färger och doodles eller är det skriva rakt upp och ner som gäller?

Detta kommer hjälpa dig att sätta pennan mot pappret på första sidan.

3. Börja från början

När du har förstått Ryder Carrolls system så förstår du också varför det finns ett index och varför sidorna i anteckningsboken är numrerade. Eftersom du samlar allt i en och samma bok hjälper index dig att hitta sidor som du vill återkomma till ofta.

Börja med din framtidslogg. Där skriver du in det som ska hända över tid. Bokningar som redan är inplanerade, födelsedagar, resor du ska på och möten som återkommer. Alltså det du redan vet nu.

Fortsätt med att göra en måndagslogg. Detta är nästa nivå i planeringen. Du skriver in det som ska hända under den kommande månaden. Liksom i framtidsloggen skriver du in sådant du redan vet om. Jag lägger gärna till mitt mål för månaden, vad jag vill prioritera och plats för att skriva in sådant som jag sedan vill föra in på nästa månadslogg.

månadsöversikt

Och sist men inte minst går du ner på vecko- och daglig nivå. I veckoöversikten skriver du in veckans bokade möten och veckans att-göra-lista och i den dagliga skriver du det som gäller för idag.

Hur du väljer att göra detta är upp till dig. Många nöjer sig med en veckoöversikt och gör inga dagliga. Gör som du tycker känns bra för dig.

4. Lite i taget

Det är lätt att tänka att jag gör klart för några månader framåt redan nu så sparar jag tid. Ingen dum tanke alls men eftersom detta planeringssystem är ett levande system så kan det lätt bli fel att göra i förväg. Om en månad kanske du inte alls tycker att ditt upplägg passar längre.

Under tiden som du använder din Bullet Journal så kommer du komma på nya trix och få favoriter. Sådant du gillade i början kommer försvinna och aldrig återkomma och annat kommer du inser var bra och återta.

Låt din Bullet Journal leva med dig. Den ska vara en del av dig. Den ska anpassas efter dina behov och inte tvärtom. Om du ska anpassa dig efter kalendern kan du köpa en färdigtryckt i pappershandeln.

5. Du kommer göra misstag

Lägg undan perfektionisten i dig. Varje sida kommer inte vara perfekt. Du kommer skriva fel och du kommer vara missnöjd med vissa sidor.

Det som är så bra är att du faktiskt kan vända blad och börja om på nästa sida. Stör det dig att det är fel på en sida kan du alltid täcka över den med något tidningsutklipp eller annat som tilltalar dig. Var inte för hård mot dig själv.

Kom ihåg syftet med din Bullet Journal. Den ska underlätta din vardag, ditt liv och ta dig dit du önskar. Syftet är inte att det ska vara ett konstverk även om den kan få vara det.

5 tips för att komma igång

One thought on “Fem tips för att komma igång

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *